kopman

Op karakter

Wielerterm: instelling van een renner die niet wil opgeven, het vermogen om af te kunnen zien

Grafische term: een letter, letterteken of figuur / de stijlsoort

Patron Op Karakter

Op Karakter is een symbiose van 2 passies

Ik ben reeds 16 jaar grafisch ontwerper van beroep alhoewel ik fotograaf ben van opleiding. Ik fiets dagelijks naar het werk, tijdens deze ritten komen vaak de creatiefste ideeën tot stand. Anderzijds is diepgaan tijdens een fietsrit de ideale manier om je hoofd leeg te maken. In het weekend kan je me meestal vinden op mijn mountain- of gravelbike.

Jan Roothooft

Ik ben de kopman van Op Karakter, niet moeilijk aangezien het een eenmanszaak is.

grafisch vormgever – fotograaf
liefhebber van onverharde wegen
droom: Bikepacking in Cuba – La routa mala (lees hieronder)


La routa mala – tevens de inspiratie voor het design van mijn Gravelbike

Ik heb in 2020 voor het eerst van het bike-packing avontuur geproefd door de “Ardennes Arbalète” te rijden en dat is me goed bevallen. Het verslag ervan kan je hier bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=jobItKwFdBg&t=82s

Het is een droom van mij om ooit eens Cuba te doorkruisen met de fiets via “La ruta mala”, een bike-packing route door het land waar ik tot nu toe nog altijd de mooiste herinneringen aan koester. 

Op deze route is het design geïnspireerd van mijn allereerste gravelbike. 

De ster vooraan is hét symbool van de revolutie, ondertussen wel met een hoekje af 😉

De hoogste berg van Cuba: de Pico Turquino is 1974m hoog, het toeval wil dat dit ook mijn geboortejaar is. Vandaar dat dit getal een prominente plaats heeft gekregen op de fiets, tussen de hoogtelijnen. Deze berg wordt ook Montaña del cielo genoemd. De top van de Pico Turquino zit niet in het traject van La Ruta mala maar hier wil ik gerust een ommetje voor maken 😉

Nog een leuk weetje: iedereen weet waar hij zich bevond bij de aanslagen van 9/11. Wij (mijn vrouw en ik) waren toen het rummuseum in Santiago de Cuba aan het bezoeken. 

Cuba is authentiek, fotogeniek, groen, zon, gastvrij, muziek,… Kortom de ideale ingrediënten voor een geslaagd bike-packing avontuur. 

Groen geeft vooral een associatie met nieuw leven, jong, fris en vers, en verder met prilheid en natuurlijkheid. Het is ook de kleur van de hoop en de vrede. Turkooisgroen komt veel voor in de Cubaanse ongerepte natuur.